našminkati bez četkica

Kako se našminkati bez četkica?

„Lako je vama šminkerima, da i ja imam toliko četkica sigurno bih se lepo šminkala“, čule smo milion puta. Pa onda se nadovezuje pitanje gde pronaći sve te četke? Koju četku da uzmem za rumenilo, koju za bronzer, puder? Svakim danom se sve više četkica pojavljuje na tržištu i sve je teže odlučiti se za prave. Ako krenete da kupujete neophodne i manje neophodne četke, shvatićete da vam je potrebna dobra svota novca, a i vremena. Stoga nam se rodila želja da vam pokažemo da su za sasvim pristojan mejkap dovoljni samo vaši prstići.

Evo kako.

Pre pudera, na lice stavite prajmer (bazu – o čemu će detaljno biti reči u posebnom tekstu) ili dnevnu hidratantnu kremu. Zatim kružnim pokretima preko prajmera/baze nanesite tečni puder. Kružno nanošenje podstiče cirkulaciju na licu, puder se zagreva, pa se lepše uklapa sa bojom vašeg tena. Razvucite ga preko vilične kosti ka vratu. Ne dozvolite da vam se puder završi na prelazu između vrata i lica. Ne želimo efekat kakve maske na licu, već prirodan i ujednačen ten. Osim toga, izgleda aljkavo i neuredno, priznajte.

Na podočnjake stavljamo korektor. Što se tiče nijanse, obično se koristi jedna do dve svetlija u odnosu na tečni puder. Veoma je važno da korektor lagano utapkate prstima. On se tapkanjem hladi, pa tako izbegavamo stvaranje fleka. Osim toga, koža oko očiju je najosetljivija, zato budite nežne. Višak korektora će upiti vaši prsti, a sav taj višak možete prevući preko kapaka, ali  ga obavezno matirajte puderom u prahu, kako biste izbegle njegovo skupljanje u prevoju kapka. Tako ste naneli i podlogu za senku. Puder u prahu preko svega toga (tzv. „fiksiranje“ ili „setovanje“ pudera) možete naneti sunđerom, koji obično ide uz pakovanje pudera u prahu ili kamenu.

Znamo da je mnogima od vas deo koji dolazi najzanimljiviji, jer je naviše pitanja uvek u vezi sa konturisanjem lica. Obećavamo poseban post o tome, a sada ukratko.

Ako nemate bilo kakvu kremastu paletu za konturisanje, u tu svrhu može vam poslužiti tečni puder u nekoj tamnijoj nijansi (npr. nijansa pudera koju koristite leti kada pocrnite). Nanesite malu količinu proizvoda od zulufa, ispod jagodične kosti, do sredine obraza, tako da ta linija pri kraju bude sve tanja i da se završava na sredini obraza, a u pravcu između nosa i gornje usne. Ublendirajte proizvod kružnim pokretima prstiju razvlačeći ga na gore, ka jagodicama. Ako imate visoko/široko čelo, možete ga naneti i duž linije kose praveći srcoliki oblik. Najvažnije je da sve to lepo ublendirate i utapkate prstima. Oštre linije se ne smeju videti. Svrha konturisanja je pravljenje senki na licu hladnim tonovima bronzera.

U našem prethodnom tekstu i videu o crvenim karminima možete pronaći način nanošenja rumenila prstima. Može poslužiti ruž, ako već nemate neko kremasto ili tečno rumenilo.

Sledeći korak – svetski popularni iluminator ili hajlajter. Tržište šminke nudi danas ogroman izbor hajlajtera, od tečnih, preko kremastih, do onih u prahu ili kamenu. Sve ih možete jednostavno naneti prstima, na sam vrh jagodica, koren i vrh nosa, unutrašnji ugao očiju, pa čak i ovlaš iznad obrva.

Nekada ćete i senku lakše naneti prstima, nego četkicom ili aplikatorom. Uštedećete i na vremenu. Utrljajte senku, tako da najtamnija bude u korenu trepavica, a da njen trag polako nestaje ka arkadi. Senka je svakako intenzivnija kada se nanese prstom. Ukoliko je ovo preveliki izazov za vas, jednostavno se poslužite štapićima za uši, njime je lakše naneti senku i na donje kapke.

našminkati bez četkica

Ako za iscrtavanje obrva koristite senku ili gel, onda u pakovanju verovatno imate neku malu četkicu. Ili ih jednostavno možete iscrtati olovkom za obrve. Kao češalj za obrve može vam poslužiti osušena maskara.

Na usne samo utapkajte sjaj.

Detaljnije o tome kako se našminkati prstima možete pogledati u video snimku.

Pišite nam kako izgleda vaše šminkanje prstima, imate li još nejasnoća i pitanja. Rado ćemo još pisati i snimati o toj temi.

 

With Love,

La Visagista

Leave a comment